Puterea Cuvintelor

Cărţile sunt prieteni reci, dar siguri.- Victor Hugo

In opinia mea, Adam si Eva
 e cea mai buna lucrare a lui Liviu Rebreanu. Asta e doar parerea mea. Mi-a placut mai mult decat Ion, asta e clar. Desi au teme diferite, au un punct comun si acela destinul. Mi-a placut atat de mult Adam si Eva, nu va imaginati.

Ca tema principala este dragostea, mai apoi fiind destinul, credinta, reincarnarea mai ales. Inca de cand ma stiu, cred in reincarnare, ceva din interiorul meu a stiut din totdeauna ca asta exista. Nu imi amintesc daca acest termen al reincarnarii a fost bagat in capul meu cu o palnie a manipularii, de pe la vreun show TV inca de cand eram mica, dar am fost atrasa de idea de reincarnare. A fost o curiozitate a mea. Ma intrebam ce as fi putut fi in alta viata si daca are legatura cu personalitatea mea sau cu ce voi fi in viitor. Consideram deja-vu-urile, ciudate, dar in acelasi timp eram fascinata de ele. 

Revenind la Adam si Eva, romanul este format din 7 povestiri, 7 lumi diferite, 7 Adami si 7 Eve. Simbolistica este foarte importanta in acest roman. 7 este considerat numarul sfant.

Personajul principal, Toma Novac, trece prin mai multe vieti, cu ocupatii diferite. 

In prima viata este pastor in India, mai apoi guvernator în Egipt, scrib Ã®n Babilon, cavaler roman în Roma în epoca domniei împăratului Tiberiu, călugăr în Germania medievală, medic în FranÈ›a revoluÈ›iei franceze, È™i în fine profesor universitar la BucureÈ™ti. 

Toma Novac este prieten foarte bun cu Aleman care ii destainuie secretul destinului si acela ca doar in cea de-a saptea viata,omul, isi regaseste sufletul pereche si sfarseste implinit unde pe patul de moarte, in privirea sa, se poate observa o caldura imensa. 

Inceputul este unul antrenant, care ne capteaza imediat atentia si dorinta de a desoperii parerea lui Rebreanu.
"Era o dimineață de mai când a întâlnit-o, întâmplător, pe o stradă plină de lume. A recunoscut-o înainte de a se apropia de dânsa, deși n-o mai văzuse niciodată. De câteva zile inima lui o aștepta și o căuta. Și a găsit-o printre miile de oameni indiferenți. I-a zărit mai întâi ochii verzi cu luminile calde și moi. S-a cutremurat până în temeliile ființei lui, ca și când i s-ar fi lămurit fulgerător toate misterele vieții. Apoi li s-au încrucișat privirile și din uimirea ei a înțeles că și ea l-a recunoscut, deși nu l-a mai văzut niciodată. Mergea la brațul unui bărbat străin, dar Toma simțea cum inima ei rămânea în urmă lângă inima lui."
A fost putin grea de citit la inceputul fiecarei povestiri, deoarece era descrisa viata personajului principal. Citeam cu sufletul la gura si asteptam sa vina punctual culminant, unde el o va intalni pe ea, iar acel deja-vu pe care il aveau amandoi cum ca intr-o alta viata se mai intalnisera, era asa dulce, dar apoi despartirea era dezamagitoare.

Sunt cazuri in care Adam are deja tot ce un om isi putea dori vreodata; un loc de munca acceptabil, familie, copii, avere, dar deodata apare Eva, sufletul sau pereche. Amandoi au parte de o dorinta nestapanita de a se avea unul pe celalalt. In cazul acesta, "acei care se iubesc au drept de viață și de moarte, unul asupra celuilalt."(Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi - Camil Petrescu).

Romanul se desfasoara in jurul credintei, chiar daca uneori, Adam este ateu - asta mi-a placut cel mai mult la scrierea lui Rebreanu. Intr-un singur caz, Adam era atat de devotat credintei, fiind calugar in Germania medievala, incat a trait nestiind ce este iubirea. Asta mi-a demonstrat ca nu trebuie sa fim atat de devotati unei cauze, incat sa pierdem dragostea sau sa nu avem nici macar curajul de a o cauta.

"Pe Maria o cauți, Hans? De ce n-ai căutat-o aievea până azi? Ți-ai pierdut viața împotrivindu-te voințelor mele, în loc să o urmărești numai pe ea! N-ai iubit niciodată, nefericitule, și doar nimic nu-i mai prețios în lume ca iubirea femeii!"

Daca cineva, vreodata, spune ca Rebreanu nu e romantic, o sa-i dau peste gura.
“ÃŽl vedea numai pe el È™i el era acuma toată lumea ei.” 
“Când n-o mai văzu, se simÈ›i brusc atât de singur, parcă È™i-ar fi pierdut sufletul.”
"Au fost un singur suflet in doi oameni." 
" Numai pe ea o mai vedea, parcă ar fi dispărut lumea întreagă."
“De-abia acuma își dădu seama că până la inima fecioarei e o cale atât de lungă că o singură viață nu va ajunge poate s-o străbată.”

“Fericirea îl copleÈ™i. Uită toate primejdiile, toată lumea în îmbrățiÈ™area ei. El È™i ea erau începutul È™i sfârÈ™itul.”
Am citit Adam si Eva in decembrie 2016 si cu mana pe inima pot spune ca este cartea mea preferata din toate punctele de vedere. Daca va plac subiectele urmatoare, trebuie neaparat sa o cititi: reincarnare, suflete pereche, credinta, simbolistica, puterea destinului si iubirea. Rebreanu s-a intrecut pe el scriind o astfel de capodopera. 

Am invatat ca iubirea te gaseste intotdeauna si te schimba. E imposibil sa opresti asta. Iti schimba gandirea, depinde de cum o lasi sa te influenteze, negativ sau pozitiv. Pe mine m-a influentat in ambele cazuri si nu stiu daca sunt bine cu adevarat. Insa stiu ca m-a schimbat total si mi-e teama ca in rau. 
Share
Tweet
Pin
Share
No comentarii

"Oamenii dispareau, reapareau, planuiau sa mearga undeva, apoi se pierdeau unii de altii, se cautau si se regaseau la doar cativa pasi distanta."
In cazul lui Jay Gatsby, regasirea nu a durat mult.  
Gatsby poate fi un exemplu pentru mine si as putea invata din greselile lui. Si-a pierdut marea iubire si peste cinci ani a incercat sa o recastige, dar s-a pierdut pe el facand asta. Unele lucruri sunt facute pentru a ramane in trecut. Din pacate nu ai de unde sa stii asta, decat atunci cand e prea tarziu. 

Marele Gatsby a aparut in anul 1925 si este considerat o capodopera pana in ziua de astazi.

Nick Carraway, personajul principal si narator al romanului, își închiriază o casă modestă in West Egg din Long Island, avand ca vecin pe milionarul misterios, Jay Gatsby a carui placere era sa organizeze petreceri extravagante.

Nick este invitat la cina de catre verisoara sa, Daisy si sotul acesteia Tom Buchanan, unde Nick va face cunostiinta cu Jordan Baker, prietena cea mai bună a lui Daisy, un star al golfului cu care va incepe o relaÈ›ie. La cină Jordan îi va mărturisi lui Nick că Tom are o amantă în Valea CenuÈ™ii.  
Dupa toate acestea, Nick primeste o invitatie la una din petrecerile vecinului sau, Gatsby, iar in scurt timp vor deveni buni prieteni. Cu timpul Nick afla despre povestea de dragoste dintre Gatsby si Daisy, iar in cele din urma ii ajuta sa se intalneasca pe ascuns.

In urma unor evenimente neprevazute, minunata regasire dintre cei doi, se distruge atunci cand Gatsby este ucis.

La inmormantarea lui nu vine decat tatal sau, Nick si un betiv, demonstrand ca in viata, unii oamenii stau in jurul tau doar atunci cand iti este bine, iar la cea mai mica decadere se comporta de parca nici n-ai fi existat. Doar prieteniul sau, Nick, i-a ramas alaturi lui Gatsby. Nici macar marea lui iubire n-a asistat la inmormantarea lui. Femeia pentru care se intorsese, pentru care se schimbase si pentru care fusese ucis miseleste.

Acest sfarsit tragic m-a facut sa realizez cu un oarecare amuzament,ca oricat de multi bani ai avea sau de multi asa zisi prieteni, totul se poate sfarsi intr-o clipa, iar existenta ta de pana atunci va fi stearsa cu buretele si va deveni o amintire. Asa a fost in cazul lui Gatsby. Asta se practica in acel secol al extravagantei, banilor si tradarilor, dar nu m-as mira daca s-ar petrece si in ziua de astazi. 
Share
Tweet
Pin
Share
No comentarii

Ciocolata neagra – o carte care are o tema intunecata.

Ciocolata alba – o carte plina de lumina si umor.

Ciocolata cu lapte – o carte in care ai multe sperante si mori de nerabdare sa o citesti.

Kit-Kat – numeste o carte care te-a surprins la sfarsit.

Snickers – o carte dupa care esti innebunita.

Ciocolata calda cu crema si bezele – ce carte ai citii pentru a te relaxa.

Cutie cu ciocolata – ce serie ai citit care te-a facut sa simti ca are putin din fiecare pentru toata lumea. 



Share
Tweet
Pin
Share
No comentarii
J.D. Salinger a creat un adolescent tipic.

Cum este adolescentul tipic? 
Se plange mereu, isi doreste moartea, are anxietate, se simte intotdeauna singur, este hipersensibil s.a.m.d. pentru ca asta suntem noi adolescentii. Suntem enervanti, plangaciosi, dramatici si avem nevoie de atentie, dar mai ales de intelegere.

Lumea falsa de care este inconjurat Holden il face sa fie nepasator. Si il inteleg. Atat de multe lucruri ma supara in legatura cu societatea si modul de gandire al oamenilor, insa parerea mea este doar o alta parere langa multe altele, care nu poate schimba nimic.

Este amabil si vorbaret, apreciaza sinceritatea indiferent daca este una rautacioasa chiar in legatura cu el. Dorind sa vorbeasca cu cineva, cu oricine, incearca sa vorbeasca cu o prostituata, dar aceasta il ignora.
Eu una il caracterizez si neatent pentru ca Holden, in caz ca nu stiti, cutreiera New York-ul in miezul noptii cu o nepasare umitoare. Ma asteptam oricand sa se intample vreo nebunie, iar un hot sa il bata, jefuiasca, iar romanul sa aiba un sfarsit banal. Slava Cerului ca nu a fost asa. Frecventeaza tot mai des cluburile si barurile de noapte, incercand mereu sa isi comande o bautura alcoolica, dar din pacate primea mereu Coca-Cola. 

Pe langa toate astea, a avut parte de o pierdere dureroasa in familie care, cred eu, l-a facut sa se inchida in el.

Cat de mult m-am regasit in De veghe in lanul de secara.
Holden este descris drept un adolescent confuz, singur si deprimat, fiind inconjurat de ipocriti la tot pasul. Satul pana peste cap, renunta sa isi dea silinta la scoala, chiar daca nu era un baiat prost deoarece citea mult, iar parerile lui in legatura cu lumea sunt cat se poate de adevar.

De vreme ce Holden e adolescentul tipic, m-a ajutat sa realizez ca nu sunt chiar atat de singura, ca daca un personaj dintr-un clasic de renume se simte asa, poate sunt multi altii in toata lumea care se confrunta cu problemele adolescentine. Tradari, probleme in familie sau la scoala. 

Precum Holden, nu excelez in multe materii si am doar note de trecere la acestea deoarece pur si simplu nu ma pot concentra la ceva care chiar NU imi place. 

Apropo de viitor, nici Holden nu stia ce ar putea sa faca cu viata lui. Sentimentul asta de confuzie e intalnit la tot mai multi oameni indiferent de varsta, nu-i asa?

Holden citea mult, la fel si eu. Cu toate ca nici la limba si literatura romana nu excelez asa bine. Nu, nu sunt proasta, batuta in cap sau incompetenta. Doar lenesa si nepasatoare, uneori… Bine, bine, recunosc! Mereu.

Depresia si singuratatea imi bat si mie la usa destul de des si mereu pe neasteptate, dar asta ma face sa fiu adolescenta, nu? O mica plangacioasa, hipersensibila cu nevoie de atentie.

Salinger a creat un personaj nemuritor, in personalitatea caruia, multi adolescenti se vor regasi de-a lungul timpului. Naratiunea subiectiva, m-a ajutat sa il cunosc cat mai bine pe Holden si in acelasi timp, sa il inteleg. Expresiile tipice precum “frate” sau "sa fiu al naibii", a facut sa para o lucrare scrisa intr-adevar de un adolescent.

Sunt sigura ca daca omenirea s-ar muta pe o nava spatiala sau ar coloniza pe o alta planeta si romanul acesta ar pica in mainile unui tanar de 16-17 ani, ar simti aceleasi lucruri pe care le-au simtit toti cititorii acestui roman de pana acum.

Share
Tweet
Pin
Share
No comentarii
1. Expecto Patronum
O carte din copilarie cu care ai multe amintiri placute.
A fost prima carte pe care mama mi-a cumparat-o. Inca de mica simpatizam cartile si i-am spus mamei ca vreau o carte. Asta a fost prima. Citeam cu voce tare toate povestile pentru ca asa ne spunea doamna invatatoare sa facem. Citeam jumatate de poveste pe zi sau chiar una intreaga. 

2. Expelliarmus
O carte care te-a luat prin surprindere.
Nu este chiar doar o carte, este intreaga serie Fortele raului absolut de Kelley Armstrong. Primele carti pe care le-am citit. Am adorat intreaga serie si a ramas preferata mea. 

3. Prior Incantato
Ultima carte pe care ai citit-o.
O carte cu nuvele pline de emotie cu sfarsituri neprevazute.

4. Alohamora
O carte care te-a introdus intr-o lume noua.
Avand tema vrajitorilor, multi considera ca Testul fierului se aseamana cu Harry Potter, dar nu este deloc asa. Este o lume total diferita.

5. Riddikulus
O carte amuzanta pe care ai citit-o. 
Foarte amuzanta aceasta 'carte'.

6. Sonorus
O carte de care crezi ca toata lumea ar trebui sa fi auzit.
Nu pot sa ma hotarasc care din cele doua. Unii le-ar considera carti pentru copii, asa este, dar ele ascund in spatele randurilor, teme importante pe care fiecare om ar trebui sa le stie. 

7. Obliviate
O carte al carui spoiler ai vrea sa-l poti uita.
Vreau sa uit spoilerul acela neaparat.

8. Imperio
O carte pe care ai avut-o de citit pentru scoala.
Am avut multe carti de citit pentru scoala, le-am citit pe majoritatea, insa prima a fost Viata la tara. 

9. Crucio
O carte a carui citire a fost dureroasa.
Nu cred ca pot descrie sentimentele pe care aceasta carte mi le-a transmis. 

10. Avada Kedavra
O carte care poate ucide.
Cu siguranta, ma veti intelege daca va spun ca am plans in hohote, cu suspine si servetele langa mine, ca un copilas. Mai mult ca la Titanic, pe cuvant.
Share
Tweet
Pin
Share
No comentarii
"Noi trebuie să facem un pas, lucrurile nu vin la noi de la sine, la nimic nu foloseşte telecomanda, oricâte butoane ar avea."

"Cititul înseamnă să faci lucrurile să se întâmple în capul tău. Nu stai să te zgâieşti la un perete vorbitor!"

"— ÃŽntr-o zi, tinere ÅŸi descreierat amic, vei învăţa că lucrurile cele mai importante în viaţă sunt cele care nu  servesc la nimic."

"— El nu-i un monstru, am insistat, profitând de breşă. Doar că-i place mult să citească.
— Poate, a spus căpitanul. Dar trăim într-o epocă în care asta face din el un monstru."

Recenzie: 

Nu a fost o simpla poveste cu un monstru care traieste intr-o pestera, departe de ochii lumii, asa cum a fost prima mea impresie.

In urma unei agitatii in oras, un copil al strazii scapa de inec agatandu-se de franghia (sau parâma) unei corabii care tocmai plecase pe mare. La bordul acestei corabii, echipajul il accepta pe mus avand conditia ca acesta sa urce pe platforma gabiei pentru a nu incurca pe nimeni.

Cu timpul, curiozitatea tanarului marinar descopera aventura la care echipajul ia parte si anume, gasirea si capturarea monstrului Anibalector, insa o furtuna pe mare face ca baiatul sa fie luat de val, mai apoi ajungand sa faca cunostiinta cu renumitului Anibalector, in carne si oase.

"— Acum aproape nimeni nu mai citeÅŸte.
— Nu citiÅ£i? Atunci ce faceÅ£i? Cum vă petreceÅ£i timpul?

— Păi… Se dau multe jocuri la televizor. Mai sunt concursurile… Åži novelele…"

Anibalector se dovedeste a fi mai mult decat un “monstru” care iubeste sa citeasca. Ajunge sa ii fie profesor baietelului care usor-usor devine barbatel. Exact cum la scoala ni se dau carti obligatorii de citit indiferent daca ne sunt pe plac sau nu, baiatul trebuie sa le citeasca la recomandarea lui Anibalector, mai apoi putand sa isi aleaga singur ce carti vrea sa citeasca. In pestera, cititul nu era o actiune obligatorie, ci dimpotriva, acestia alegeau sa citeasca din placere.

Am simtit cum autorul a vorbit cu mine, cu noi toti, cititorii, prin intermediul lui Anibalector cat si al naratiunii la persoana I.

"Un cititor, aidoma unui prădător, în unele ocazii n-are altceva de făcut decât să aibă răbdare. Să plece şi să se întoarcă în altă zi, ca să vadă dacă de astă dată merge mai bine."

In opinia mea, autorul s-a impartit in doua personaje. In barbatelul curios care ajunge sa indrageasca cititul si Anibalector, monstrul cu o inteligenta deosebita a caror pareri sunt cat se poate de adevarate.

"Îmi plimb ochii peste feţele din jur, feţele voastre şi, ici şi colo, mi se pare că văd un Anibalector. În miniatură, bineînţeles."

Oamenii nu mai citesc asa mult ca inainte, sunt constienta de asta. Insa noi, cititorii nu pierdem nimic. Cei care nu citesc, pierd. Poate ceilalti, chiar nu sunt atrasi de literatura, iar unele lucruri nu pot fi schimbate.
Share
Tweet
Pin
Share
No comentarii
Newer Posts
Older Posts

Follow Me

  • tumblr
  • goodreads
  • IMDb

Goodreads

Georgiana's bookshelf: currently-reading

Octopussy
Octopussy
by Cristina Boncea
tagged: currently-reading

goodreads.com

recent posts

Preferata

Adam si Eva de Liviu Rebreanu

Blog Archive

  • martie 2019 (1)
  • ianuarie 2018 (1)
  • iulie 2017 (2)
  • iunie 2017 (1)
  • mai 2017 (2)
  • martie 2017 (3)
  • februarie 2017 (6)
  • aprilie 2016 (2)
  • ianuarie 2016 (1)
  • decembrie 2015 (2)
  • noiembrie 2015 (2)
  • octombrie 2015 (3)
  • septembrie 2015 (1)

Faceți căutări pe acest blog

V.G. Un produs Blogger.


FOLLOW ME @INSTAGRAM





Created with by BeautyTemplates | Distributed by Blogger