Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald


"Oamenii dispareau, reapareau, planuiau sa mearga undeva, apoi se pierdeau unii de altii, se cautau si se regaseau la doar cativa pasi distanta."
In cazul lui Jay Gatsby, regasirea nu a durat mult.  
Gatsby poate fi un exemplu pentru mine si as putea invata din greselile lui. Si-a pierdut marea iubire si peste cinci ani a incercat sa o recastige, dar s-a pierdut pe el facand asta. Unele lucruri sunt facute pentru a ramane in trecut. Din pacate nu ai de unde sa stii asta, decat atunci cand e prea tarziu. 

Marele Gatsby a aparut in anul 1925 si este considerat o capodopera pana in ziua de astazi.

Nick Carraway, personajul principal si narator al romanului, își închiriază o casă modestă in West Egg din Long Island, avand ca vecin pe milionarul misterios, Jay Gatsby a carui placere era sa organizeze petreceri extravagante.

Nick este invitat la cina de catre verisoara sa, Daisy si sotul acesteia Tom Buchanan, unde Nick va face cunostiinta cu Jordan Baker, prietena cea mai bună a lui Daisy, un star al golfului cu care va incepe o relație. La cină Jordan îi va mărturisi lui Nick că Tom are o amantă în Valea Cenușii.  
Dupa toate acestea, Nick primeste o invitatie la una din petrecerile vecinului sau, Gatsby, iar in scurt timp vor deveni buni prieteni. Cu timpul Nick afla despre povestea de dragoste dintre Gatsby si Daisy, iar in cele din urma ii ajuta sa se intalneasca pe ascuns.

In urma unor evenimente neprevazute, minunata regasire dintre cei doi, se distruge atunci cand Gatsby este ucis.

La inmormantarea lui nu vine decat tatal sau, Nick si un betiv, demonstrand ca in viata, unii oamenii stau in jurul tau doar atunci cand iti este bine, iar la cea mai mica decadere se comporta de parca nici n-ai fi existat. Doar prieteniul sau, Nick, i-a ramas alaturi lui Gatsby. Nici macar marea lui iubire n-a asistat la inmormantarea lui. Femeia pentru care se intorsese, pentru care se schimbase si pentru care fusese ucis miseleste.

Acest sfarsit tragic m-a facut sa realizez cu un oarecare amuzament,ca oricat de multi bani ai avea sau de multi asa zisi prieteni, totul se poate sfarsi intr-o clipa, iar existenta ta de pana atunci va fi stearsa cu buretele si va deveni o amintire. Asa a fost in cazul lui Gatsby. Asta se practica in acel secol al extravagantei, banilor si tradarilor, dar nu m-as mira daca s-ar petrece si in ziua de astazi. 

You May Also Like

0 comentarii