Recenzie Morti pana la apus (Vampirii Sudului #1) de Charlaine Harris

Seria Vampirii Sudului sta la baza serialului Trueblood, o productie originala HBO, realizat de regizorul serialului Sub Pamant SRL.
Un cocktail exploziv de suspans, paranormal, senzualitate si umor.
Intr-un orasel linistit si aparent pasnic din Louisiana, varcolacii, menadele, teriantropii, vampirii si oamenii par a convietui in armonie. Insa cand vampirul Bill se indragosteste de Sookie Stackhouse, o barmanita cunoscuta pentru calitatile ei telepatice, tot acest univers explodeaza...
Morti pana la apus este prima carte din seria Vampirii Sudului, care a cunoscut deja succesul pe numeroase meridiane ale globului. Ea ne ofera un amalgam indraznet de genuri, o imbinare de talent si imaginatie, umor si suspans, mister si erotism.
Tanara si frumoasa telepata Sookie Stackhouse, eroina romanului si a intregii serii, locuieste in Bon Temps, un orasel aparent pasnic din Louisiana. Si tot aici, vampirul Bill face eforturi pentru a se integra in societatea oamenilor si a fi acceptat de localnici. Din momentul in care Bill se indragosteste de Sookie, actiunea incepe sa se deruleze alert si nimic nu poate sta in calea celor doi.
Charlaine Harris ne surprinde printr-o abordare cu totul originala a lumii fascinante a creaturilor noptii, precum si a relatiei acestora cu oamenii, care reusesc, mai mult sau mai putin, sa ii accepte alaturi de ei. Succesul cartii se datoreaza atat stilului cuceritor al autoarei, cat si suspansului si ritmului alert al actiunii.

Recenzie: 

Una din cele mai bine scrise carti cu vampiri pe care le-am citit, Morti pana la apus a reusit sa imi capteze interesul pentru seria Vampirii Sudului scrisa de Charlaine Harris. Autoarea are un stil original si unic care m-a facut sa citesc si restul volumelor din aceasta serie, nu prea micuta ce-i drept, dar sunt sigura ca o sa merite. 

Pe langa umor, dragoste si actiune in ceea ce priveste vampirii care "au iesit la lumina zilei" imediat ce s-a inventat sangele sintetic ce le permitea vampirilor hrana necesara, in cartea lui Charlaine este des intalnita realitatea, iar emotiile si actiunile personajelor care sunt atat de bine conturate, te ajuta sa le intelegi.

Dupa cum am spus, vampirii au iesit la iveala in lumea care ne inconjoara, iar in linistitul orasel din Louisiana, Bon Temps nu aparuse niciun vampir pana cand Bill Campton pasise pe usa barului Merlotte's unde tanara telepata, Sookie, lucreaza ca si chelnerita. 

Obosita si chiar satula sa asculte si blocheze gandurile oamenilor din intregul bar, o atrage vampirul misterios a carui minte nu o poate parcurge cu darul ei. O atrage tacerea si linistea pe care Vampirul Bill o emana.
Imediat ce Sookie il salveaza pe Bill de la moarte intre ei se creeaza o relatie de prietenie, mai apoi o relatie romantica si pasionala.

De indata ce bunica lui Sookie afla de prezenta unui vampir in Bon Temps, o convinge sa il invite la una din intrunirile orasului, dorindu-si ca Bill sa le descrie locurile, familiile si perioada razboiului civil in care traia ca si om in jurul anilor 1860. 

Bill accepta invitatia si se implica cat mai mult in comunitatea orasului pentru a da dovada de normalitate si de dorinta lui de a se integra si de a fi acceptat. Povestile despre foamete si moarte de care era inconjurat in razboiul civil, i-a induiosat pe multi dintre localnci.  

Linistea orasului Bon Temps dispare de indata ce patru femei sunt ucise prin strangulare, printre care si bunica lui Sookie. Politia il banuieste pe Jason, fratele lui Sookie. 

Sookie incearca sa gaseasca ucigasul cu ajutorul darului ei si incepe sa asculte gandurile tuturor oamenilor care intra in bar pe tura ei. Stiind ca unele femei din cele ucise au fost indragitori ai vamprilor si ca vizitasera barul Fangtasia din Shreveport, il roaga pe Bill sa o duca acolo pentru a intreba cu ce vampiri isi petreceau timpul sperand ca avea sa afle cine era ucigasul astfel incat fratele ei sa scape de problemele cu politia.

Desi Bill ii spusese ca nu avea sa gaseasca prea multe indicii in legatura cu uciderea fetelor deoarece vampirii prefera sa sece corpurile victimelor, altfel ar fi fost o irosire, Sookie ajunge sa il cunoasca pe Eric, un vampir puternic si impunator si pe partenera sa Pam. 

Citind gandurile oamenilor din bar care erau fie turisti, fie indragitori ai vampirilor, Sookie afla ca unul din ei este politist sub acoperire care isi astepta intaririle pentru a face o razie si ii atentioneaza pe Bill, Pam, Eric si barmanul pe nume Longshadow care ii raspunsese la intrebari destul de amabil.

Afland de darul ei de a citii gandurile oamenilor, Eric ii cere lui Bill ca Sookie sa afle cine ii furase o suma uriasa de bani. Sookie hotaraste sa faca o intelegere cu Eric, ca de fiecare data cand gaseste un om vinovat, acesta sa fie dat pe mana politiei, nu torturat pana la moarte de catre vampiri. Eric nu pierde ocazia si accepta propunerea periculoasa facuta de Sookie.

Afland cine este responsabil pentru banii furati, Longshadow incearca sa o ucida, dar Bill ii sare in ajutor si il extermina pe vampirul tradator.

Bill incepe sa se ingrijoreze in legatura cu atractia pe care o are Eric pentru Sookie si pleaca intr-o calatorie pentru a devenii inspectorul districului 5. In schimb ii trimite un bodyguard-vampir lui Sookie, pe nume Bubba, care nu este nimeni altul decat Elvis Presley. Fiind rapus de droguri, unul din vampirii care lucrau la morga si totodata un fan al acestuia, a hotarat sa-l transforme pe Elvis, in al carui trup ramasese o farama de viata, in vampir, dar din cauza drogurilor devine putin retardat si irascibil. De atunci i s-au dat comenzi si misiuni de indeplinit pentru a nu aparea in jurul oamenilor care aveau sa suspecteze ca este Regele Rock 'n' Roll-ului in fata lor.
Intr-o seara Sookie este atacata de acelasi om care i-a ucis bunica si incearca sa se lupte cat poate, avand mai multa putere decat inainte datorita sangelui de vampir pe care il bause de trei ori. In ajutor ii sare Sam, seful ei si in acelasi timp teriantrop, specie supranaturala care este capabila sa isi schimbe forma in orice animal doreste.

Fiind grav ranita, Sookie fuge si se adaposteste pana dimineata, unde o gasesc politistii. Acestia prind ucigasul care marturiseste ca el le-a ucis pe femei. Sookie ramane internata in spiral si ii este alaturi nu numai fratele ei si Sam, dar si iubitul ei vampir, Bill.

Mi-a placut cartea mai mult decat ma asteptam pentru ca priveam seria asta cu coada ochiului de fiecare data cand eram pe langa biblioteca mea. Am cartile de ceva timp si nu le-a citi nici sora mea, nici eu, nimeni, ceea ce ma intrista teribil.

Pe contul meu de Goodreads i-am dat 5 stele din 5 pentru ca a avut tot ce o carte cu vampiri trebuie sa aiba, parerea mea. Nu mi s-a parut ca autoarea sa exagereze sau sa adoarma cititorul.

Ma bucur ca am sansa sa citesc cartile astea. Astept cu nerabdare sa vad ce se intampla in urmatoarele volume si sunt sigura ca aceasta serie n-o sa ma dezamageasca deloc. A inceput in forta, iar pentru mine asta e un pas foarte important. Sper sa o tina tot asa.


You May Also Like

2 comentarii

  1. mi-a placut foarte mult prezentarea ta,si sunt curioasa si de restul cartilor,desi marturisesc ca nu sunt genul meu de carti.
    felicitari!

    RăspundețiȘtergere