Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry

A trecut aproape un an de cand am citit prima oara cartea asta si sunt sigura ca o s-o recitesc tot timpul cu zambetul pe buze. Nu o consider o carte pentru copii absolut deloc. Este o poveste frumoasa care poate fi citita si de cei mici, dar pentru ei ar ramane doar o poveste a unui mic print. In schimb, pentru adulti sau adolescenti, are un mesaj mult mai profund. Inocenta povestii este adorabila.

Micul print este una din cartile care au avut si inca au un impact foarte mare asupra mea. Pe cat de inofensiva pare aceasta poveste, pe atat este de induiosatoare.

Antonie de Saint-Exupery dedica povestea unui om mare si isi cere iertare copiilor din toata lumea. Ceea ce dovedeste ca Micul print nu este neaparat pentru copii, ci pentru adulti in special.
Toti oamenii mari au fost la inceput copii. Dar putini dintre ei isi mai aduc aminte.
Realitatea ne izbeste inca de cand suntem copii. Problemele de zi cu zi, neajunsul banilor, certurile in familie, ne ranesc inocenta si o micsoreaza putin cate putin, iar intr-un timp scurt ne trezim in lumea adultilor, o lume in care trebuie sa dam piept cu responsabilitati.
Tu devii raspunzator, pentru totdeauna de ceea ce ai imblanzit.
Asta ne prezinta Micul print, ne arata diferiti oameni cu personalitati diferite prin ochii unui copil.

Micul print se hotaraste sa paraseasca asteroidul B 612 si pleaca sa cunoasca lumea. Pe prima planeta gaseste un rege care crede ca domneste peste intregul univers. A doua planeta era locuita de un om caruia ii placea sa fie aclamat si admirat. A treia planeta era locuita de un betiv. A patra planeta era locuita de un om de afaceri, care isi petrecea tot timpul numarand stelele pe care credea că le poseda. Micul print ajunge pe a cincea planeta, locuita de un lampagiu si felinarul sau. A sasea planeta era locuita de un geograf care ii recomanda micului print sa viziteze Terra.

Odata ajuns pe Terra, micul print pleaca in cautarea de oameni, dar se afla in desert in Africa.

Vorbeste cu un sarpe:
- Unde sunt oamenii? vorbi în cele din urmă micul prinţ. Te simţi cam singur în pustiu... - Singur te simţi şi printre oameni.
O floare:
Ma credeam bogat cu o floare unica, dar nu am decat un simplu trandafir.
dar niciun om. Dupa un timp imblanzeste o vulpe si devin prieteni.
Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim. Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Ei cumpara lucruri de gata de la negustori. Dar acum nu exista deloc negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Daca tu vrei un prieten, imblanzeste-ma!
Nu pot spune ca lectura Micul print m-a invatat ceva. Stiam deja ca poti sa te simti singur chiar daca esti inconjurat de atat de multi oameni.

Stiam ca frumusetea o poti vedea doar cu sufletul. Si ca unele lucruri nu sunt atat de unice pe cat credem noi ca sunt. Doar pentru ca avem o floare la indemana, asta nu inseamna ca este si singura. Sunt atatea flori in lumea asta pe care noi inca nu le-am cunoscut. 

Vulpea care cerea sa fie imblanzita, reprezinta prietenia. Am prieteni, dar doar unul singur este pentru mine vulpea pe care am reusit sa o imblanzesc si ea pe mine, de asemenea. 
Marturisesc ca aceasta poveste imi va ramane mereu draga precum omul care mi-a recomandat-o. Asa cum pilotul o sa isi aminteasca mereu de prietenia sa cu micul print.
Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor.

You May Also Like

0 comentarii