Tema la filosofie: Dreptatea intre realitate si ideal

Liviu Rebreanu spunea: Cine vrea să explice totul prin cuvinte ajunge curând să nu poată explica nimic! Iar aceasta este o opinie cat se poate de adevarata. Actiunile noastre, deseori, sunt impulsive si gresim fara sa realizam, mai apoi suntem supusi consecintelor.

Mitul lui Gyges ne prezinta latura umana, ca fiind o latura egoista care este gata de a ucide pentru a-si atinge scopurile. Paralela dintre omul drept si omul nedrept avand aceleasi radacini. Este in firea omului sa-si tadeze aproapele pentru propriul bine. Privind din perspectiva acestuia si vazand imaginea de ansamblu, nu il putem judeca ca pe un om nedrept.

In lucrarea Republica, Platon ne prezinta originea si scopul dreptatii. De asemena, acesta sustinea ca moralitatea nu exista; in religie, in natura sau in traditie. Glaucon adreseaza intrebarile: Ce este moralitatea? Ce este binele? Cum putem defini binele? Reusind sa se rezume ca unele lucruri sunt bune in sinea lor, iar altele datorita consecintelor sau a urmarilor lor.

Dreptatea poate fi de mai multe feluri si de multe ori nu conteaza dreptatea ta pentru ca pare gresita sau imorala. In ochii altora este o dreptate intunecata care are consecinte negative. Oricat ai incerca sa iti expui parerea asupra ce este drept si ce este nedrept, o sa fie mereu oameni pro si contra pentru ca opiniile difera.
De asemenea Glaucon sustine ca nu exista moralitate, ci doar interes.

In diferite situatii am actionat din interes, constientizand ca nu fac un lucru cu care m-as putea mandri, dar nu ma opream deoarece dorinta de a obtine ceva devenea chiar o necesitate.

Firea omului nu este atat de dificila de inteles. Motivele difera in fiecare situatie si cu cat importanta lucrurilor este mai mare, cu atat suntem mai dispusi sa facem sacrificii sau chiar sa incalcam legile.

Mi-am intrebat prietenii daca ar fi in stare sa foloseasca inelul lui Gyges pentru a-si atinge scopurile chiar daca asta ar insemna sa incalce legea, iar raspunsurile au fost impartite in mod egal. Consider ca unii dintre ei au motivatia si increderea necesara sa treaca peste orice problema fara ajutorul unor astfel de "arme", iar ceilalti ar profita de micul ajutor oferit de inel, in situatile mai grele.

Cat despre mine, as cere ajutorul inelului si l-as folosi, dar nu pentru a face cuiva rau, ci mai de graba pentru a obtine lucruri, informatii, oportunitati. Acest lucru ma face o persoana egoista si de interes, ceea ce nu ma deranjeaza deoarece stiu ca orice om are aceste trasaturi, indiferent de cantitatea mare sau mica a acestora.
Ne dorim atat de mult sa atingem fericirea, fie ea si pentru cateva clipe, incat ne creem scopuri si vise pe care vrem sa le indeplinim indiferent de sacrificile pe care ar trebui sa le facem. Suntem in stare sa incalcam legea pentru a obtine lucrurile visate, iar acest fapt nu ne face nedrepti sau rai. Fiecare aveam motivele noastre, motive care pentru altii par neimportante, dar care pentru noi inseamna totul.

Fericirea adevărată e totdeauna o clipa. Mai multă n-ar putea îndura firea omului care, deseori, într-o viață de mulți ani, nu are norocul să întâlnească nici clipa aceasta, nici măcar să se apropie de ea.“ - Liviu Rebreanu.

You May Also Like

0 comentarii